250.000 draadloze microfoons werken komend jaar niet meer

250.000 draadloze microfoons werken komend jaar niet meer

( bron AD 18/3/2015 )
 
VOOR DE OPLOSSING VOOR UW KERK MAIL NAAR INFO@Kerkpresentatie.nl
 

Duizenden kerken, zangkoren, popbandjes, toneelverenigingen en sportscholen moeten voor honderden euro’s een nieuwe draadloze microfoon aanschaffen. De frequenties waarop de apparatuur werkt, doen het komend jaar niet meer, waarschuwt Agentschap Telecom.

 De draadloze microfoons moeten worden vervangen nu het kabinet de 800 MHZ-band twee jaar geleden voor miljarden euro’s heeft geveild aan mobiele providers. Door de explosieve groei van smartphones en mobiele data hebben zij  meer bandbreedte nodig. KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone zijn momenteel druk bezig hun 4G-netwerken uit te rollen.

Volgens Agentschap Telecom gaat het om vele tienduizenden microfoons, die uiterlijk op 1 januari 2016 niet meer gebruikt mogen worden. PMSE , de branchevereniging van omroepen, radiostations en andere gebruikers van draadloze verbindingen, stelt dat het aantal nóg véél hoger ligt. ,,Er zijn circa 250.000 oude draadloze microfoons in omloop,” weet PMSE-voorzitter Willem Westermann.

Nu al hebben steeds meer gebruikers van draadloze microfoons last van storingen. ,,KPN, Vodafone en T-Mobile zijn al grotendeels klaar met hun 4G-netten en zijn bezig hun dekking te vernauwen,” legt Mariël van Dam van Agentschap Telecom uit. Dure grap Volgens de etherwaakhond zijn omroepen, radiostations, schouwburgen en gezelfschappen als dat van André Rieu inmiddels geïnformeerd. ,,Dat geldt echter niet voor de vele sportscholen, kerken en toneelverenigingen die semi-professionele apparatuur gebruiken.” Een nieuwe draadloze microfoon kopen blijkt een dure grap. ,,Voor een beetje fatsoenlijk exemplaar van Sennheiser of Shure moet al snel vijfhonderd euro worden neergeteld,” vertelt Martin van Bellen van het Zeeuwse Sealander Visions. Als leverancier van draadloze audiosystemen krijgt hij steeds meer klachten. ,,Zeker in de Randstad waar de 4G-netten al grotendeels uitgerold zijn, melden mensen extreme ruis of een wegvallende verbinding,” zegt hij. ,,Zij zijn niet goed op de hoogte van alle veranderingen.” Compensatie Volgens de PMSE geldt dat in tegenstelling tot wat Agentschap Telecom claimt ook nog voor veel professionele partijen. De belangenclub is ontevreden dat de overheid geen compensatie biedt. ,,De overheid heeft bijna 4 miljard euro verdiend met de telecomveiling, een tegemoetkoming was op zijn plaats geweest,” aldus voorzitter Willem Westermann. ,,Economische Zaken verweert zich met de woorden dat de maatregelen jaren van te voren zijn aangekondigd.” PMSE waarschuwt dat er steeds minder frequentieruimte beschikbaar is voor draadloze verbindingen anders dan mobiele telefonie. ,,Het is logisch dat providers meer bandbreedte krijgen, maar ook voor ons omroepen, radiostations en draadloze gebruikers moet het werkbaar blijven. Straks verdwijnt ook de 700 MHZ-band.”

  VOOR DE OPLOSSING VOOR UW KERK MAIL NAAR INFO@Kerkpresentatie.nl